Heb je een blessure [timed_link link=”https://www.fitnessapparaat.nl/hometrainer” days=”24″ keyword=”en zoek je een hometrainer”]om mee te revalideren? Houd er dan rekening mee dat niet elke hometrainer hiervoor geschikt is. Als je nooit eerder een hometrainer intensief hebt gebruikt, lijken ze misschien allemaal op elkaar, maar verschillende hometrainers hebben verschillende trainingsdoelen. Wanneer een hometrainer nodig is in het revalidatietraject, zijn de verschillen ineens essentieel. Ben jij aan het herstellen en wil je meer informatie over hometrainers, lees dan vooral verder.

Waarom revalideren met een hometrainer?

Bij blessures is rust nemen vaak het eerste advies. Dit geldt vooral voor de eerste heftige weken van het herstel. Let op jezelf en voorkom overbelasting. Gun je gewrichten, spieren en pezen (en jezelf) even rust.

Neem rust, maar blijf bewegen
Rust nemen vanwege een blessure betekent niet dat je volledig bewegingsloos door het leven moet gaan. Niet alleen rondom de blessure zullen de spieren stijf worden, maar ook de rest van het lichaam ondervindt daar nadeel van. Door enigszins in beweging te blijven, kan dit voorkomen worden. Ter motivatie kan je in gedachte houden dat stijf geworden spieren later voor (nog) meer blessures kunnen zorgen.

Het voordeel van fietsen op een hometrainer
Het is natuurlijk wel lastig om met een blessure een geschikte sport te vinden. Daar komt bij dat bewegen pijnlijk kan zijn en dat het soms zelfs risico’s heeft. Zo is schaatsen met een ernstige enkelblessure niet verstandig.
Wat bij veel blessures nog wel kan, is fietsen op de hometrainer. Op een hometrainer ervaart het geblesseerde lichaam geen schokbelasting. Doordat er geen schokbelasting op de gewrichten pezen en spieren is, wordt fietsen als veiliger beschouwd dan veel andere sporten.
Hometrainers worden niet enkel gebruikt bij blessures aan het been, ook bij rugblessures en armblessure kunnen ze het herstel bespoedigen.

De hometrainer en de blessure aan de knie

Knieblessures zijn berucht om hun pijn en het (soms!) langdurige herstel. Ook is er met een knieblessure continu de angst dat het “er weer in schiet”. Het essentiële bewegen moet dus met beleid gebeuren. Aan het begin van de revalidatie wordt er meestal niet meteen getraind op een hometrainer. In een later stadium kan een ergometer hometrainer ingezet worden bij knieklachten.

De hometrainer en de blessure aan het bovenlichaam (rug)

Onder de term rugblessures vallen blessures aan de onderrug en de rest van het bovenlichaam. Deze blessures komen in verschillende vormen voor en variëren in ernst. Voor elk revalidatieproces is het uiteraard belangrijk dat er geen risico’s worden genomen. Deskundigen zoals fysiotherapeuten, beseffen dat heel goed en daarom maken zij vaak gebruik van een hometrainer in hun praktijk.

De hometrainer en de fysiotherapeut

De hometrainers die fysiotherapeuten gebruiken, moeten aan een aantal eisen voldoen. Het fitnesstoestel moet bijvoorbeeld zwaar belast kunnen worden. Een professionele ergometer hometrainer voldoet aan die eisen. De gewone hometrainers die ergens in huis staan, zijn niet geschikt voor de fysiopraktijk.

De hometrainer en thuis revalideren

Als je thuis revalideert met een hometrainer, hoeft deze niet aan exact dezelfde eisen te voldoen als die van de fysio. Houd in gedachte dat de fiets is bedoeld om te revalideren van een bepaalde blessure. Het fitnessapparaat moet dus wel aan een paar specifieke eisen voldoen. Een ergometer hometrainer die voor het herstel thuis geoptimaliseerd is, wordt aangeraden.

Voor senioren

Ook voor oudere mensen die revalideren, is een hometrainer een geschikt apparaat. Hometrainers met een lage instap, zijn populair onder de senioren. Zo’n lage instap maakt het op- en afstappen makkelijker. Dit soort toestellen is eenvoudig te bedienen.

Verschillende soorten hometrainers voor revalidatie

Er zijn twee soorten hometrainers geschikt voor revalidatie, namelijk de al eerder genoemde ergometer hometrainer en de recumbent bike:

  • Ergometer hometrainer. Bij deze fiets kan van tevoren de weerstand in watt worden ingesteld. Dit betekent dat er op een specifieke weerstand gefietst kan worden. Ook kan er worden nagegaan hoeveel kracht er vanuit de benen komt. Dit biedt als voordeel dat de vorderingen tijdens de revalidatie nauwkeurig in beeld gebracht worden. Hierdoor is de ergometer hometrainer een populaire revalidatie fiets.
  • Recumbent bike. Deze fiets wordt steeds vaker ingezet bij het herstel van (lage) rugklachten. Het model lijkt op dat van een lig/zit-fiets. De belangrijke elementen van dit fitnesstoestel zijn het grote zitvlak en de grote leuning. Door het specifieke ontwerp, kan er vanuit een comfortabele houding bewogen worden. Het comfort maakt het een populair revalidatietoestel.

De ergometer armfiets

Het eigenaardige van een armfiets hometrainer is dat er niet gefietst wordt met de benen, maar met de armen. De armfiets hometrainer wordt vooral aan het begin van de revalidatie gebruikt door mensen met problemen aan het onderlichaam. Het is een geschikt trainingstoestel in het prille revalidatietraject, wanneer de benen niet of nauwelijks belast mogen worden.
Wanneer het gaat om langdurige blessures, is een ergometer armfiets ook een goede optie. Door de armfiets kan je in beweging blijven, waardoor er later geen problemen zijn met kracht- en spierverlies in de armen.

Iets anders dan een hometrainer

Als je geen zin hebt in een ‘ritje’ op een hometrainer, zijn er enkele andere veilige mogelijkheden om te bewegen. De mogelijkheden zijn echter zeer afhankelijk van het soort blessure. Wanneer het gaat om een blessure aan de rug, is zwemmen vaak een goede optie.
In het geval van een minder ernstige knieblessure of rugblessure, dan kan er ook gebruik gemaakt worden van een crosstrainer. Het gunstige van de crosstrainer is dat er net zoals bij de hometrainer, geen schokbelasting op de gewrichten, pezen of spieren is. Ook een crosstrainer biedt de mogelijkheid om de weerstand op het individuele niveau in te stellen.

Goedkoper en kleiner dan een hometrainer

Wanneer de revalidatie niet heel lang zal duren en/of je wilt niet teveel geld uitgeven aan een hometrainer of een crosstrainer, denk dan aan de mogelijkheid om er een te lenen. Er zijn meerdere bedrijven die allerlei revalidatie apparaten verhuren. Er bestaan ook mini hometrainers. Dit betreft een apparaat met alleen trappers. Vanuit de eigen stoel wordt erop gefietst. Het bovenste gedeelte (zoals het zadel) ontbreekt, waardoor hij veel minder groot is. De mini hometrainer is klein, compact en kan met één hand in de kast opgeborgen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *