Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer is een cardio apparaat met hendels en voetstukken waarbij je tijdens het trainen naar voor en achter beweegt. Jouw handen maken een duwende en trekkende beweging aan de hendels en je benen maken een loopbeweging. In vergelijking met andere fitness toestellen heeft de crossstrainer een gunstige uitwerking waarbij je het heel lichaam traint. Hierbij train je je rug-, schouder-, arm-, buik-, bil-, en beenspieren.

Crosstrainers in huis

Er zijn verschillende crosstrainers die in groepen verdeeld zijn. Namelijk; voor intensief thuisgebruik, voor intensiefgebruik, semi professioneel en proffesionele crosstrainers. Ben je op zoek naar één voor thuis dan is een crosstrainer voor thuisgebruik de beste keuze. Tenzij je voor een ander soort wil gaan gezien jouw sportdoel. De crosstrainers voor thuisgebruik zijn vergeleken met de andere soorten makkelijk verplaatsbaar en ook wat stiller.

Functies crosstrainer

Niet alle crosstrainers zijn hetzelfde. Crosstrainers bezitten verschillende trainings programma’s en weerstanden. Je kunt de keuze maken tussen een geautomatiseerd programma of je kunt de weerstand anders afstellen. Jij bepaalt zelfs welke training het beste bij je past. Gaat het om het verliezen van gewicht oftewel vetverbranding, het opbouwen van je conditie of revalideren. Jij weet wat jouw sportdoel is. De crosstrainer heeft ook een functie waarbij je de hartslag kunt meten en aflezen. Dit gebeurt zodra je de hendels vastpakt. Deze hendels bevatten interne sensoren.

Waarom kiezen voor een crosstrainer.

  • Het zorgt voor verbetering van je hart – en longconditie. Geeft ook
    een boost aan je bloedsomloop.
  • Het brengt je hele lichaam in beweging
  • Helpt om af te vallen
  • Bij de trainingen worden je gewrichten niet zwaar belast.

Waarop te letten bij de aankoop van een crosstrainer

  • Het is van groot belang dat je van te voren weet als je de crosstrainer licht of intensief zal gebruiken. Zullen anderen er ook gebruik van maken. Als je crosstrainer vaker gebruikt zal worden dan wordt je geadviseerd een crosstrainer met een intensief gebruik te kopen.
  • Het is belangerijk om je lichaamslengte in acht te nemen bij het kopen van een crosstrainer. Mensen die lang zijn maken grotere passen. En als de crosstrainer niet de paslengte heeft voor zo iemand, kan de persoon de training als ongemakkelijk ervaren. Bijvoorbeeld iemand die 2 meter is kies liever voor een crosstrainer die een paslengte van meer dan 55 cemtimeter heeft.
  • Let op het gewicht bij het kopen van rear driven crosstrainers. Het is belangrijk dat je de juiste gewicht vliegwiel kiest. Het vliegwiel moet het liefst zwaar aanvoelen dat zal maken dat de bewegingen flexibel zullen zijn. Als het vliegwiel te licht aanvoelt kan het zorgen voor een hakkelige beweging.

Verschil tussen een front driven- en een rear driven crosstrainer

Front driven crosstrainer: Bij een front driven crosstrainer maak je vlakke, ovale bewegingen doordat het vliegwiel aan de voorkant zit. Deze beweging is minder belastend voor de gewrichten dan de beweging die je maakt op een rear driven crosstrainer.

Rear driven crosstrainer: Bij de rear driven crosstrainer kun je lange passen maken doordat de vliegwiel zich aan de aan de achterkant bevindt. Deze beweging heeft veel weg van hardlopen. Een rear driven crosstrainer is in vergelijking met de front driven crosstrainers best wel prijzig, maar is een duurzame investering.

Enkele weerstand systemen van een crosstrainer

Met name EMS, magnetisch, inductie en lucht en magnetisch
EMS: Hier vindt er aanpassing van de weerstand plaats door* meer of minder stroom door de magneten te laten gaan*.

Magnetisch: Een crosstrainer die een magnetisch weerstand bezit is eenvoundig te regelen. Bij een crosstrainer met magnetisch weerstand verschuift de magneet zich. In de meeste gevallen in de vorm van een maan. Dit heeft als gevolg dat dit weerstandsysteem zich geruisloos
voortbeeeeg en voor een relaxte training zortgt.

Inductie: Een crosstrainer met inductie weerstand wordt geactiveerd door het trainen. Hierbij wordt er stapsgewijs meer of minder stroom vervoerd aan het vliegwiel. Dit heeft als gevolg dat er minder schade plaats vindt en zal het systeem ook rap reageren.

Lucht en magnetisch: Bij het lucht weerstand systeem bepaal je door de mate van jouw trainingswijze de weerstand op jouw crosstrainer. Hoe intensiever je traint hoe meer kracht je nodig zal hebben bij de training op jouw crosstrainer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.