De vele bewezen gezondheidsvoordelen van het gebruik van een trampoline

Trampoline springen is een intensieve sportieve bezigheid die door de meeste volwassenen wordt onderschat. Terwijl je op en neer springt wordt elke spiervezel in je lichaam getraind. Waarschijnlijk is trampoline springen de enige oefening waarbij je het lichaam in een korte gewichtloze toestand brengt, om dan na enkele minuten het uitputtende effect van zwaartekracht te ervaren.

Op een trampoline springen is misschien wel een van de beste lichamelijke oefening door de mens bedacht. Het is leuke, ritmische en sportieve manier om alle 638 spieren te prikkelen en te versterken. Er zijn veel sporten die zich richten op specifieke spieren, maar bij het springen of “bouncen” op een trampoline wordt elk deel van het lichaam getraind. Laten we is de vele voordelen gaan doornemen en beginnen met:

  1. Gewichtsafname door trampoline springen

De truc daarvan zit hem in het moment wanneer je neerkomt van een sprong, ook wel rebounder-oefening genaamd. Het is(volgens NASA) tot wel 68% effectiever en je verbrand meer calorieën dan bij joggen. Het is bevorderlijk voor het metabolisme, omdat het helpt bij de spijsvertering. Het ritmische bewegen van omhoog naar omlaag stimuleert het samentrekken en ontspannen van de spieren die in verbinding staan met het spijsverteringskanaal. Een verbeterde peristaltiek van het spijsverteringskanaal zorgt dat het lichaam efficiënter voeding verwerkt en opneemt.

  1. Springen versterkt de botten

Terugveren tijdens het springen zorgt voor verhoging van de botdichtheid en gaat afbraak van botmassa bij oudere volwassenen tegen. Het is een goede oplossing om osteoporose tegen te gaan. Botten hebben de neiging onder belasting sterker te worden en af te breken zonder belasting. Astronauten kunnen bij 14 dagen in de ruimte wel 15% bot- en spiermassa verliezen door gebruik aan zwaartekracht, rebounden is de enige strategie die voor ommekeer zorgt in dat proces.

  1. Versterkt immuniteit

Verhoog je weerstand zonder er voor de deur uit te moeten. Met een indoor trampoline kun je gewoon binnen blijven en lekker ritmisch tekeer gaan op je favoriete muziek. Springen stimuleert de lymfeklieren en gaan zo verbinding aan met virussen en infectie om ze te bestrijden.

  1. Het helpt je lichaam ontgiften

Door de lymfeklieren te stimuleren worden de gifstoffen in ons lichaam afgevoerd. Doordat je de spieren tijdens het springen versterkt herstel je de beschadigde cellen. Het ontgiften gebeurt tijdens het hoogste punt van de sprong wanneer het lichaam zich in gewichtloze toestand bevindt. Een goede gezondheid hangt af van in hoeverre we in staat zijn om gifstoffen af te voeren.

Onze lymfeklieren spelen daarbij een grote rol. Teveel opgehoopte gifstoffen in het lichaam kan leiden tot ernstige infecties en stofwisselingsaandoeningen. Lymfeklieren zijn afhankelijk van lichaamsbeweging om zo goed te kunnen functioneren. Door het op en neer springen stroomt het lymfevocht beter door het lymfevatenstelsel in opwaartse richting. Dit vergemakkelijkt het ontgiften.

  1. Springen zorgt voor een beter zuurstofopname

Zuurstof is vitaal voor het menselijk lichaam. Een zuurstofrijk lichaam is goed bestand tegen ziektekiemen en vrije radicalen die anaeroob zijn, dit houdt dat ze niet kunnen overleven in een zuurstofrijke omgeving. Door regelmatig te springen op een trampoline krijg je meer energie en verhoogt je weerstand tegen verkoudheid, griep en andere ziekten.

  1. Verbetert houding, balans en coördinatie

Al deze dingen worden verbeterd door het springen op een trampoline, dit komt door stimulatie van de oogzenuwen en het binnenoor kanaal. Het regelmatig bouncen zorgt voor een verhoogt reactievermogen van het lichaam. Ouderen onder ons zullen merken dat hun evenwicht zal verbeteren en bij atleten zal het de balans verbeteren die bijvoorbeeld herstellende zijn van een enkelblessure. Het springen helpt ook bij het herstellen van de wervelkolom en verlicht hiermee gewrichts-, rug-, en nekpijn.

  1. Door springen wordt je mentaal krachtiger

Regelmatig springen op een trampoline bevordert de bloedcirculatie. Hierdoor stroomt er voldoende verse zuurstof naar de hersenen, wat je scherp en gefocust houdt. Door de cross-patterning beweging op de trampoline ‒ wat inhoud een herhaalde beweging die per kant afgewisseld wordt ‒ verbeterd het communiceren tussen de twee hersenhelften. Het bevordert de mentale capaciteit wat kinderen ten goede komt bij het lezen en schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.