[timed_link link=”https://zonduurzaam.nl/” days=”21″ keyword=”Zonnepanelen kopen”] voor op je huis is populair en de populariteit neemt nog altijd toe. Het is inmiddels tot iedereen doorgedrongen dat het op de lange termijn niet houdbaar is om voor onze energievoorziening afhankelijk te blijven van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen, zullen op een moment opgebruikt zijn. Wanneer dit precies is, blijft vooralsnog onduidelijk. De meningen hierover wisselen zo nu en dan. Feit blijft dat er een moment zal komen waarop er geen gas, olie en kolen meer zullen zijn. Daar komt nog bij dat het verbranden van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld in elektriciteitscentrales, voor de uitstoot van veel CO2 in de atmosfeer zorgt. CO2 veroorzaakt het broeikaseffect. Hierdoor neemt de gemiddelde temperatuur op aarde toe met alle gevolgen van dien. Stijging van de zeespiegel en uitsterven van diersoorten, waaronder misschien ook de mens, zijn bekende doemscenario’s. Om je steentje bij te dragen in het verminderen van de CO2 uitstoot, kun je besluiten om zonnepanelen op je huis nemen. Met zonnepanelen wek je zelf groene stroom op en heb je minder stroom nodig van de vervuilende centrales. Bovendien kun je de BTW bij de eerste keer dat je zonnepanelen aanschaft terugvragen. Je wordt namelijk als energieleverancier, een ondernemer dus, gezien. Als ondernemer mag je de BTW terugvragen.

Online veel aanbiedingen voor zonnepanelen

Als je online zoekt op zonnepanelen, dan krijg je een groot aantal hits terug. Van complete installaties tot losse zonnepanelen en omvormers. En je ervaart waarschijnlijk de nodige keuze stress. Zonnepanelen in string configuratie of parallel, met of zonder optimizer of met een micro-omvormer? Heb je een extra groep in je meterkast nodig en wat is nu weer een PV-verdeler? Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Zomaar lukraak iets kopen is niet verstandig. Je kunt het beste eerst zelf onderzoek doen naar leveranciers, ervaringen van anderen en de theorie achter alle verschillende componenten die je bij zonnepanelen nodig hebt. Zeker over dit laatste is veel informatie online beschikbaar. Staar je daarbij niet blind op de sites van leveranciers. Bezoek ook onafhankelijke sites waar je neutrale feitelijke informatie over de installatie van zonnepanelen kunt vinden.

All-in offertes opvragen

Zeker als je niet een al te begaafde klusser bent, is het verstandig om bij verschillende leveranciers een all-in offerte aan te vragen. De eerste stap kun je gemakkelijk online doen. Je geeft je adres op en de leverancier kan via een zogenaamde dak scan bepalen of je dak geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen, hoeveel zonnepanelen er geplaatst kunnen worden en wat de verwachte opbrengst per jaar is. Na het invullen van het online formulier en eventueel uploaden van foto’s van jouw dak, zal de leverancier contact met je opnemen om alles door te nemen. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dakterras wilt laten installeren en er staat een hek om je terras, dan zal de leverancier daar in de berekening van de jaaropbrengst rekening mee houden. Hetzelfde geldt voor andere oorzaken van schaduw zoals nabij gelegen gebouwen. Vraag ook altijd wat all-in precies inhoudt. Zit daar bijvoorbeeld het aanleggen van een nieuwe kabel naar de meterkast en een extra groep bij inbegrepen? En hoe zit het met de kabeldoorvoer van de zonnepanelen?

Doe het zelf pakketten, wat is wijsheid?

Over doe het zelf pakketten voor zonnepanelen zijn de meningen online aardig verdeeld. Er is voldoende aanbod, maar het kan moeilijk zijn om te bepalen of een bepaalde aanbieding nu echt zo gunstig is. De aanbiedingen van de welbekende grote Chinese sites kun je in dit geval het beste links laten liggen. De eisen aan elektrische veiligheid zijn in Nederland erg streng. Je kunt er niet vanuit gaan dat Chinese aanbiedingen aan alle geldende eisen voldoen. Nog los van de kwaliteit van de panelen en omvormer, kun je in conflict komen met je verzekering bij eventuele brandschade. De verzekering keert namelijk niet uit bij ondeugdelijke apparatuur en/of installatie. Met installatie hebben we meteen een tweede aandachtspunt te pakken. In Nederland gelden ook strenge eisen aan de installatie. Als de installatie uitgevoerd is door iemand zonder de benodigde certificering, dan kun je het recht op garantie van je leverancier verliezen. Dat kan een dure grap worden, aangezien veruit de meeste leveranciers lange garanties geven op de zonnepanelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *